Targu-Jiu divers
Forumul targujienilor si gorjenilor de pretutindeni. Notice: This site does not store any files on its server.
Lista Forumurilor Pe Tematici
Targu-Jiu divers | Reguli | Inregistrare | Login

POZE TARGU-JIU DIVERS

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
ubytzika_senzuala
Femeie
22 ani
Vrancea
cauta Barbat
22 - 45 ani
Targu-Jiu divers / Noutati locale / Finantari UE pentru modernizarea fermelor si atragerea tinerilor Moderat de atomic_man, dmldone
Autor
Mesaj Pagini: 1
dmldone
Administrator

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2000
Finantari UE pentru modernizarea fermelor si atragerea tinerilor in mediul rural
via -


Agricultorii romani vor putea accesa fonduri europene pentru acoperirea investitiilor de modernizare a exploatatiilor si vor beneficia temporar, in anumite conditii, de un sprijin financiar in valoare de 150 de euro pe luna, daca cedeaza ferma unui tanar care se instaleaza in mediu rural. Acestea sunt cateva dintre masurile de finantare cuprinse in Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), elaborat de Ministerul Agriculturii si aflat in dezbatere publica. Documentul cuprinde principalale domenii in care producatorii agricoli vor putea depune proiecte, pentru obtienrea finantarilor din fonduri UE pentru dezvoltare rurala, care se ridica la circa opt miliarde de euro, in perioada 2007-2013.

       
Planul trebuie aprobat de Comisia Euroapeana (CE), iar proiectele vor putea fi depuse incepand cu luna iunie sau iulie, dupa trimiterea documentului la autoritatile europene, potrivit Ministerului Agriculturii. Documentul prevede ca producatorii care vor sa-si modernizeze fermele vor putea accesa fonduri care sa acopere intre 50% si 100% din cheltuielile proiectului.
       
Finantarea va fi acordata din fonduri UE - 80% si din bugetul national - 20%, iar sprijinul public nerambursabil este de maxim un milion de euro pe proiect, plafonul fiind de 1,5 milioane euro in cazul investitiilor care includ si obtinerea de energie regenerabila.
         
Un exemplu de investitie eligibila este construirea, modernizarea sau achizitionarea de cladiri utilizate pentru productia agricola.


Fermierii care vor sa se asocieze ar putea accesa fonduri de pana la 100.00 de euro pe proiect.


Proprietarii de paduri, inclusiv autoritati locale, vor fi finantati pentru modernizarea suprafetelor pe care le detin cu 50% din valoarea investitiei. Costuri precum cele pentru achizitionarea materialului de plantat, de instalare a culturilor si ingrijirea acestora in primii cinci ani de la plantare sunt exemple de cheltuieli eligibile.
         
Firmele din sectorul agricol si forestier vor putea accesa fonduri si pentru cheltuieli de crestere a valorii adaugate a produselor, prin investitii precum cele in marketing sau dezvoltarea de noi produse si tehnologii, finantarea cuprinzand intre 25% si 50% din investitii.
       
Banii provind in proportie de 80% din fonduri UE si 20% de la autoritatile din Romania, iar valoarea maxima a sprijinului public nerambursabil este de doua milioane euro pe proiect.
         
Pentru imbunatatirea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii, finantarile acopera 60% din valoarea proiectului, in cazul investitiilor private, si 100%, pentru cele de interes public.
       
Sumele provin 80% din fonduri UE si 20% din bugetul national, valoarea maxima a sprijinului public fiind de 1-1,5 milioane de euro, pentru investitiile publice si 600.000 - 750.000, in cazul celor private.
     
O alta prevedere a Planului este ca fermele agricole de semi-subzistenta sa fi sprijinte printr-o suma fixa de 1.500 de euro pe an, pe o perioada de maxim cinci ani.
   
De asemenea, tinerii cu o varsta de pana la 40 de ani care se vor instala in mediul rural vor primi un sprijin sub forma de prima, numai daca preiau sau infiinteaza o ferma inregistrata in Registrul Exploatatiilor Agricole, cu o anumita suprafata minima, stabilita, de exemplu, la 20 de hectare, in cazul culturilor de camp. Pentru tinerii care preiau unitati cu suprafete minime, sprijinul este de 25.000 euro pe exploatatie, nivelul acestuia crescand la 40.000 euro, pentru suprafete mai mari.
     
Fermierii sau muncitorii agricoli care se pensioneaza timpuriu, cu cel mult zece ani mai devreme decat data de pensionare stabilita de lege, si cedeaza exploatatia unui tanar pentru a se instala in mediul agricol, vor primi un ajutor financiar lunar, din 2010. Nivelul sprijinului este asigurat 100% din fonduri nerambursabile UE si se ridica la 150 de euro pe luna, pe o perioada maxima de 15 ani si numai pana la implinirea varstei de 70 de ani.
     
Fermierii din zonele defavorizate vor primi intre 45-68 de euro pe an, in functie de zona, iar utilizatorii de terenuri din ariile protejate prin lege si care sunt afectati de anumite restrictii vor primi plati compensatorii de pana la 200 de europe anual, pe hectar de teren agricol utilizat. in situatii exceptionale, sprijinul poate ajunge pana la 500 de euro anual.
         
Pentru practici agricole compatibile cu protectia si imbunatatirea mediului, sprijinul va fi intre 81 si 414 euro pe hectar pe an.
       
Proiectele de prima impadurire a suprafetelor agricole vor beneficia de o finantare totala de 176 milioane euro, in timp ce pentru impadurirea surprafetelor neagricole fondurile totale sunt de 67,5 milioane de euro.
         
Crearea de activitati non-agricole si dezvoltarea de microintreprinderi in zonele rurale vor fi sprijinite cu sume a caror valoare nu va depasi 200.000 de euro pentru fiecare proiect, acordati pe o perioada de pana la trei ani, valoarea minima fiind de 1.500 de euro.
       
Alte forme de sprijin vor fi acordate pentru dezvoltarea activitatilor turistice in mediul rural, renovarea si dezvoltarea satelor, obtinerea unor servicii de consulatanta sau formare profesionala.


_______________________________________
-  - - - -

pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la